For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, Safari or Internet Explorer.
Belysningssystem i elektriska fordon: från LED till adaptiv belysning

Belysningssystem i elektriska fordon: från LED till adaptiv belysning

Vad beträffar innovationer inom fordonsindustrin så är elbilar inte sällan i förgrunden. Denna typ av fordon är moderna och tekniskt progressiva på alla sätt och vis, så även när det gäller belysning.

Fokuset för denna artikel ligger på just belysningssystem och hur de ser ut i elbilar. Häng med när vi går igenom olika typer av belysning, hur de fungerar, samt vad de senaste nyheterna på området är.

Så fungerar belysningen i elbilar

Vid en snabb okulärbesiktning märker man inte alltid någon större skillnad mellan belysningen hos en elbil och en bil med förbränningsmotor. Det är inte så konstigt, då det ofta sitter väldigt snarlika system installerade i moderna bilar.

En sak som blir desto mer påtaglig när det gäller elbilar är dock att belysningssystemet i vissa fall kan sluka en hel del energi. Olika funktioner som kräver el påverkar räckvidden hos en elbil mycket mer än vad de gör hos en diesel- eller bensinbil.

Detta gäller om det är klassiska halogenlampor som står för ljuset i bilen. Härnäst ska vi berätta lite om hur det ser ut när man istället har LED-strålkastare installerade i sin bil.

LED-system

Att ha LED-strålkastare i sin elbil istället för de mer energikrävande halogenlamporna kan göra att man kan åka mycket längre mellan laddningarna. Stora resurser läggs på att göra denna typ av lampor så energieffektiva som möjligt, och redan för många år sedan kunde man konstatera att LED-lampor förbrukar mycket mindre energi än sina föregångare.

Utvecklingen har fortsatt åt detta håll, och av denna anledning är väldigt många elbilar utrustade med LED-belysning i sitt originalutförande. Värt att nämna är också att LED-strålkastare har stora fördelar även för vanliga personbilar, i form av exempelvis mindre koldioxidutsläpp. Generellt sett har LED-lampor också mycket god tålighet mot vibrationer och en lång livslängd, som gör att man inte behöver pilla med byte av lampor alls lika ofta. 

En intressant sak när man talar om LED är att det på senare år varit mycket diskussioner kring hur en omställning till LED-belysning i fastigheter kan fungera som finansiering för elbilsladdning. Genom mynewsdesk.com fick vi veta vilken typ av täckning som finns för sådana projekt.

Adaptiva belysningssystem

Om du gillar att hålla dig uppdaterad kring nyheter och vad som är hett inom fordonsindustrin har du säkert inte missat allt snack om adaptiv belysning. Detta är en av de allra mest spännande utvecklingarna när det gäller bilars belysningssystem på senare tid.

När man talar om adaptiva belysningssystem syftar man på strålkastare som anpassar sig efter vägförhållandena. Medan traditionella strålkastare sitter i en fast position under hela tiden du kör så kan deras adaptiva motsvarigheter röra sig beroende på hur man styr. Syftet med detta är att ge bättre belysning när man kör i kurvor, över kullar och backar, etcetera. 

Detta gör att mörkerkörning, som för många kan vara ett jobbigt moment, blir tryggare och enklare. Mer avancerade system kan även ha funktioner som automatisk avbländning och helljusstyrning. Denna typ av finesser blir allt vanligare på nya bilar, och adaptiva strålkastare av olika slag kommer definitivt att vara branschstandard i framtiden.

Belysningssystemets påverkan på energiförbrukningen hos en elbil

Precis som vi nämnde tidigare i den här artikeln så är bilbelysningens energiförbrukning extra relevant när det kommer till elbilar. Det ska dock nämnas att det här var en klart större fråga för några år sedan, innan dess att såväl belysningssystem som elbilar hade utvecklats till den grad de har gjort nu.

Numera är det i många av marknadens mest populära elbilar ganska försumbara delar av bilens energi som går till strålkastarna. Men vill du vara så energieffektiv som det bara går så är det förstås ändå någonting som är bra att känna till. 

Överlag är det ju trots allt bra att vara så medveten och uppmärksam i sitt bilägande som möjligt. Vill man bli bättre på detta finns det mycket bra information att hitta på nätet, till exempel hur man upptäcker att en glödlampa är ur funktion förklarat på reservdelar24.se.

Tekniska innovationer 

Det finns en hel del spännande innovationer när det gäller bilbelysning. Vissa av dem är fortfarande i sin linda, medan andra redan hunnit leta sig in i bilmodeller på marknaden. Ett bra exempel är laserstrålkastare. Dessa använder sig av laserdioder som ger en extremt effektiv ljusproduktion, vilket gör att storleken på strålkastare kan minskas kraftigt. De kan också ge en ännu längre belysningssträcka, och således öka trafiksäkerheten.

OLED-belysning är en annan högaktuell nyhet på marknaden. Användandet av OLED-teknik öppnar för helt nya möjligheter vad gäller färg och form på lampor/strålkastare av olika slag. Detta helt utan att göra avkall på energieffektivitet eller hållbarhet.

Slutsats

Vikten av fungerande bilbelysning kan inte underskattas när det gäller trafiksäkerhet. För att nå så god energieffektivitet som möjligt i en elbil gäller det att den är utrustad med rätt typ av belysning. Just nu är det mest populära LED-belysning, och olika sorters adaptiva system blir mer och mer vanligt.

I framtiden kan vi räkna med att se nya typer av belysning äntra marknaden i en bredare utsträckning – laserstrålkastare och OLED-lampor är några exempel på saker som spås bli stora succéer de kommande åren.

Topp