For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, Safari or Internet Explorer.
Egenskaper hos däck för elfordon – Bra att veta för alla som äger en elbil

Egenskaper hos däck för elfordon – Bra att veta för alla som äger en elbil

Det är kanske ingenting du tänkt på så mycket tidigare, men elbilar ställer annorlunda krav på sina däck jämfört med vad en bensin- eller dieselbil gör. Det finns några centrala anledningar till att man vill välja särskilda däck när man kör elbil, för att få en bättre körupplevelse.

Vilka dessa anledningar är kommer vi att gå in på i denna artikel. Vi fick veta hur man väljer däck genom bildelaronline24.se och delar med oss av denna kunskap. Läs vidare om du tycker detta låter intressant!

Bilens vikt spelar roll

En av de saker som direkt bidrar till att elbilar är tyngre än “vanliga” bilar är det faktum att de är utrustade med ett stort batteri. Dessa batterier väger i snitt cirka 500 kilo, och kan i vissa fall vara så tunga som 800 kilo. Det resulterar alltså i att den genomsnittliga elbilen är flera hundra kilo tyngre än en motsvarande bil med förbränningsmotor.

Så mycket extra vikt resulterar i en förlängd bromssträcka. Det blir därför viktigt att ha däck av hög kvalitet. Man behöver också se till att de däck man sätter på bilen klarar av den tunga belastningen även på andra plan, och har rätt belastningsindex.

Tänker däcktillverkarna på ljudnivån?

Elbilar gör mindre väsen av sig överlag än bilar med förbränningsmotorer. Men helt ljudlöst färdas man förstås inte ens i en elbil. Om man är mån om att nå en så låg ljudnivå som möjligt när man kör bör man överväga att investera i premiumdäck.

Vinterdäck tenderar att låta allra mest, till följd av ett grövre däckmönster. Känner du dig inte redo att kosta på din elbil med premiumdäck både för sommar- och vintersäsong kan det därför vara en bra idé att prioritera vinterdäcken. Däck av premiumkvalitet erbjuder lika bra mönsterdjup som andra däck, men kan genom en mer sofistikerad design och uppbyggnad sänka ljudnivån.

Energieffektivitet

Något som kan vara ett väldigt smart drag när man kör elbil är att välja däck med så lågt rullmotstånd som möjligt. Detta gör att bilen drar mindre energi, och du kommer alltså längre på varje laddning. Att maximera sträckan du kan köra med bilen är gynnsamt både för den egna ekonomin och för miljön.

Samma princip gäller faktiskt även om du har en bil med förbränningsmotor, och således är det nästan alltid en bra idé att satsa på däck med lägsta möjliga rullmotstånd. De kan vara dyrare sett till inköpspris, men över tid brukar det oftast betala sig.

Väghållning och bromssträcka

Elbilar är kända för sitt höga och direkta vridmoment. På denna front kan andra bilar sällan mäta sig med just elbilar, och många dras till dem av denna anledning. Men ett starkt vridmoment ställer också krav på bilen och dess däck – väghållningen måste vara bra, för att man ska få ut så mycket effekt som möjligt och färdas säkert.

Vi nämnde tidigare att elbilar har en längre bromssträcka, på grund av att de är så mycket tyngre än vanliga personbilar. Även detta innebär ökade krav på däcken, och det är en god anledning till att verkligen tänka över sitt val av däck noggrant. Man “kommer inte undan” med slitna/sämre däck på samma sätt med en elbil som med en vanlig personbil.

eltrender.se förklarar experter vad som är viktigt att tänka på när man väljer däck. Vi rekommenderar att ta en titt på denna artikel för att lära dig ännu mer om viktiga aspekter av att välja däck för elbil.

Slitage

På grund av de egenskaper elbilar har tenderar de att slita ut däck fortare än traditionella bilar. Att ständigt behöva hantera ett så kraftigt vridmoment och utsättas för längre bromssträckor sliter ner däcken en hel del över tid.

Med anledning av detta arbetar flera av marknadens främsta däcktillverkare nu med att skapa bildäck som är optimerade för elbilar. Tanken är att dessa däck ska vara ännu mer energieffektiva samt även hålla längre tid. Redan nu finns det några olika däckmodeller av denna typ på marknaden, exempelvis Michelin e.Primacy och Continental Conti.eContact. 

Sammanfattning

Elbilar ställer extra höga krav på sina däck, bland annat på grund av att de väger mer och har högre vridmoment än personbilar som drivs på andra bränslen. Att ha däck av god kvalitet är därför viktigt för att säkerställa kort bromssträcka och så energieffektiv körning som möjligt.

Av ovan nämnda anledningar tenderar däcken på elbilar också att slitas ut snabbare, och därför arbetar tillverkare med att skapa produkter som är anpassade för just elfordon. Vi väntar ivrigt på att se hur denna utveckling fortlöper!

Topp