For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, Safari or Internet Explorer.
Oljetempgivare – funktion och felsymptom

Oljetempgivare – funktion och felsymptom

Oljetempgivare kan hittas i många moderna bilar och går även att eftermontera. Den finns där för att övervaka temperaturen hos motoroljan och informera såväl föraren som motorstyrningen om denna. Hos bilar med oljetempgivare är det alltså den som ser till att du kan se motoroljans temperatur på instrumentbrädan.

Vad gör en oljetempgivare?

Oljetempgivaren meddelar dessutom motorn när oljan har rätt temperatur för optimal prestanda genom att skicka information till motorstyrningen. På moderna bilar är oljetempgivaren ofta integrerad till oljenivågivaren. När du tittar under huven kan du vanligtvis hitta oljetempgivaren på motorblocket, eller mer specifikt vid oljetråget.

Foto av oljetemperaturgivaren i bilen från topreservdelar.se

Foto av oljetemperaturgivaren i bilen från topreservdelar.se

Vad händer om oljetemperaturen är för hög eller för låg?

För hög eller för låg oljetemperatur kan vara farligt för motorn i din bil och leda till att den skadas. Om oljetemperaturen blir för hög kan det innebära att bilen överhettas, och för låg oljetemperatur kan i sin tur leda till högre slitage på kolvar och lager samt att oljan förlorar sin viskositet.

Detta är på grund av att oljan när den är kall blir tjockare och inte kan cirkulera lika effektivt i motorn som varm, tunnare olja kan göra. Det leder till att friktionen mellan delar ökar. Även om för varm eller kall olja inte alltid behöver leda till skador så kan det ändå påverka prestandan hos din bil negativt. Oljetempgivaren kan således vara behjälplig i att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av din bils kapacitet.

Anledningar till att oljetemperaturen stiger

Motorolja måste komma upp i viss värme för att uppfylla sitt huvudsakliga syfte effektivt, det vill säga att smörja motorn. Den leder även bort värme från komponenter där kylvätskan inte kan göra det jobbet, exempelvis under kolven och vid vevaxeln. Detta resulterar i att oljan värms upp mer.

Något annat som kan göra att oljetemperaturen stiger är att ha för lite olja i bilen. Då kommer oljan att värmas upp snabbare, på grund av ökad friktion. Att ha motorolja med fel viskositet kan också göra att oljan värms upp för snabbt.

Även när allt står rätt till i bilen så kan oljetemperaturen öka av olika anledningar. Om man exempelvis drar ett tungt släp eller en husvagn kommer oljans temperatur att stiga, och så även vid hastighetsökning. Om du har en fungerande oljetempgivare och den visar att oljetemperaturen är högre än vad den borde vara så kan det indikera att du bör byta oljefilter samt olja. Det kan också vara oljetrycksgivaren i din bil som orsakar problemen.

Tecken på defekt oljetempgivare

Om din oljetempgivare slutar fungera kan det innebära att både du själv och motorstyrsystemet i din bil får felaktig information, eller helt och hållet slutar få information från tempgivaren. Detta kan arta sig på lite olika sätt. Noterar du att temperaturmätaren för olja går från kall till varm väldigt snabbt när du startar bilen så kan det indikera att något är fel med oljetempgivaren.

Det tar några minuter för motorolja att värmas upp, och således bör också temperaturmätaren reflektera detta. Om temperaturmätaren är väldigt oregelbunden i vad den visar och “hoppar runt” eller står helt still så kan även det vara ett tecken på att oljetempgivaren är defekt.

Felande tempgivare kan ha flera olika orsaker

Fel på oljetempgivaren kan orsakas av korrosion, att någon av komponentens anslutningar eller elektriska kablar är skadade, interna kortslutningar eller att mätelementet skadats. Även om det går att köra din bil utan en fungerande oljetempgivare så är det inte rekommenderat, då det är viktigt att ha koll på oljetemperaturen.

Att köra runt med för låg eller hög oljetemperatur under längre tid kan som tidigare nämnt skada bilens motor. När du sätter in en ny oljetempgivare i din bil är det därför viktigt att den installeras korrekt, så att komponenten inte ger felaktig information.

Topp