For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, Safari or Internet Explorer.

Begagnade gasbilar till salu – När du ska köpa en gasbil

Begagnade gasbilar till salu

Köp en Gasbil på Grönbil.se - Sveriges grönaste bilsjat

På Grönbil.se hittar du hundratals gasbilar från hela landet. Vi har gasbilar från Saab, Audi, VW, Kia, Ford, Renault mm. Det finns ett brett utbud av gasdrivna personbilar och transportbilar idag då Volkswagen, Seat, Skoda, Audi, Opel, Fiat, Suzuki och Ford tillverkar gasbilar. Det går även att konvertera andra bensinbilar till gasbilar. Gasbilen är den hållbara tjänstebilen som bara blir bättre och bättre. När du väljer en gasbil som tjänstebil är det lätt att göra rätt.

[read more]

begagnad-gasbil

Vid köp av begagnad gasbil

Om du är ute efter att köpa en begagnad gasbil kan det finnas olika uttryck för fordonsgas eller gasbilar i annonserna. Testa olika sökord för fler träffar:

  • bifuel
  • biogas
  • gas bensin
  • fordonsgas
  • cng
  • metan
  • ngv
  • tgi
  • g-tron
  • g-tech

Det går att även att konvertera nya och äldre bilar till gasbilar. Är du intresserad av detta kontakta E85 som är certifierade för konvertering av flera olika bilmärken. Den nya generationens gasfordon har prestanda i klass med diesel, lång räckvidd och upp till 95 procent lägre CO2-utsläpp. Se alla våra gasbilar till salu.

Gasbilar – allt du behöver veta

Vad är en Gasbil?

Fordon som kan köras på fordonsgas har vanligtvis två tanksystem, ett för bensin och ett för gas. Bortsett från gastankarna är det inte mycket som skiljer gasbilar från bensinbilar.

Dubbla bränsletankar ökar gasbilens räckvidd
Gasbilar fungerar precis som vanliga bensin- och dieselbilar förutom att räckvidden med enbart gas är kortare. Bensintanken tar vid när gasen är slut, så den sammanlagda möjliga körsträckan är vanligtvis längre än med motsvarande bensinbilsmodell.

Några transportfordon har bara gastankar, men det behöver normalt inte bli ett bekymmer eftersom sådana fordon används i mer bestämda rutter.

Med en knapp kan man på vissa modeller välja att köra bilen på antingen gas eller bensin. De flesta modeller startas på bensin och slår automatiskt över till gasdrift efter några sekunder. Skulle gasen ta slut under körning slår bilen automatiskt om till bensindrift. I andra krävs en knapptryckning.

Vid en jämförelse av bränsleåtgång (och drivmedelspris) motsvarar en liter bensin ca 0,74 kg fordonsgas.

Fordonsgas är en blandning

Fordonsgas är samlingsnamnet för det drivmedel som används i gasfordon. Fordonsgas består av biogas och naturgas i varierande blandning. Andelen biogas i fordonsgasen är nu runt 70 procent, med stora lokala variationer. Det finns också möjligheter att tanka 100 procent biogas, det vill säga att det går att köra fossilfritt med gasbil.

Biogas är förnybart

Biogas är ett förnybart bränsle som ger mycket mindre utsläpp av koldioxid än bensin och diesel. Biogas kan utvinnas genom rötning av till exempel livsmedelsavfall, gödsel eller avloppsslam. Klimatnyttan med biogas blir därför väldigt stor och till och med bli över 100 procent eftersom det inte bara ersätter fossila bränslen utan också tar hand om avfall. Visa biogasbilar till salu.

Biogas av fordonskvalitet och naturgas i princip identiska rent kemiskt och består till största delen av metan. Det innebär att de kan blandas i vilka proportioner som helst i bilens tank och du kan tanka på vilket gastankställe som helst.

Naturgas är fossilt

Naturgas är ett fossilt, det vill säga icke förnybart, bränsle som utvinns vid oljekällor och på senare tid även genom oljeskiffer. Körning på naturgas ger större utsläpp av växthusgaser än biogas men lägre än bensin och diesel.

Se också andra miljöbilar till salu:
Miljöbilar till salu

Elbilar till salu

Hybridbilar till salu

Tanka Biogas

Tanka fordonsgas

Det finns ca 180 tankställen för fordonsgas i Sverige och antalet ökar.

Biogas (förnybart) eller naturgas (fossilt) är båda metan, ofta är det en blandning av de båda du får i tanken. Därför används samlingsnamnet fordonsgas. Fordonsgas innehåller idag i snitt 94 procent biogas och 6 procent naturgas*. Men det finns också möjligheter att tanka 100 procent biogas, det vill säga att det går att köra fossilfritt med gasbil. De flesta gasbilar har ytterligare ett bränsle utöver fordonsgas, och måste då tankas med två bränslen.

Hitta drivmedelsstation

Energigas Sverige samlar information om alla natur- och biogastankställen i Sverige med karta och GPS-koordinater. De länkar också till en med tankställen i Europa.

Flytande fordonsgas
Det finns ett fåtal fordon som är konstruerade för att tankas med flytande fordonsgas. Ett par publika tankställen har öppnat och ytterligare några planeras.

Fordonsgas utomlands
I Europa finns åtskilliga tankställen med naturgas (CNG) i ett tjugotal länder – flest i Tyskland, Italien, Österrike, Schweiz och Frankrike – och enstaka tankställen med enbart biogas.

[/read]

Topp