For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, Safari or Internet Explorer.
De 3 städerna i Sverige som är bäst på miljöbilar

De 3 städerna i Sverige som är bäst på miljöbilar

Stockholm, Botkyrka och Varberg är bäst i landet på miljöfordon

För femte året i rad ligger Varbergs kommun högt i rankingen av kommuner när tävlingen ”Miljöfordonsdiagnos 2018” avgörs. I år var Varberg tredje bäst och fick även ett specialpris – ”Bäst i Halland”.Torsdagen den 3 maj arrangerades miljöfordonsdagen i Kungsbacka. Föreningen Miljöfordon Sverige delade för nionde året i rad ut pris till landets kommuner och landsting och Varbergs kommun ligger fortsatt i topp!

– Det viktiga är att vi gör skillnad och att vi minskar miljöpåverkan. Det är det som är syftet. Kommunens ska visa vägen och en av drivkrafterna är att allmänheten och företag följer efter, säger Harald Lagerstedt (c), servicenämndens ordförande.

Tredje bäst i Sverige

Varbergs kommun är tredje bäst i landet efter Stockholms stad och Botkyrka kommun. Förra året delade Varberg förstaplatsen med dessa två. I år tilldelades vi ett specialpris – ”Bäst i Halland”. Nu samsas diplomen för förstapris 2017 och Bäst i Halland 2018 i bokhyllan.

– Vi har varit i topp de senaste fem åren. Det började med att vi fick pris för ”Bästa förbättring” 2014, berättar Marlene Garhall, som är logistiker på serviceförvaltningen i Varbergs kommun.

Både Harald och Marlene är stola över priset som ”Bäst i Halland”. Harald ger en eloge till alla medarbetare i kommunen som gör jobbet och som använder bilarna.

Fakta som leder till ranking

Föreningen Miljöfordon Sverige, som delar ut priset, samlar in data från Transportstyrelsens fordonsregister för att granska både kommuner och landstings fordonsflottor. Det man tittar på är:

  • energieffektivitet
  • klimateffektivitet
  • andel fossiloberoende fordon
  • miljöfordonsandel
  • krocksäkerhet

Utifrån resultaten får Miljöfordon Sverige fram en ranking av landets 290 kommuner.

Varbergs kommun fortsätter sitt miljöarbete avseende miljöfordon. Idag finns det 298 fordon fördelat på 203 personbilar och 95 lätta lastbilar. Av fordonsflottan är 128 gasbilar, 70 elbilar och 203 etanolbilar.


Källa: https://www.varberg.se/


Topp