For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, Safari or Internet Explorer.
De vanligaste frågorna när du ska köpa elbil

De vanligaste frågorna när du ska köpa elbil

Funderar du på att köpa en elbil? I så fall finns det en del frågor att besvara som uppkommer i samband med ett mer klassiskt bilköp. Här är fyra viktiga punkter:

Hur lång räckvidd har elbilen?

Hur många mil kommer du på en laddning och hur tätt ligger laddstationerna är en viktig fråga. Hur ser det ut lokalt där du bor? Hur ser det ut längs de sträckor du kör? Har du tid att stanna och ladda bilen om det skulle behövas?Kostnader för elbilen

Att en elbil är billigare i längden än en bil med förbränningsmotor är nästan alla överens om men det är givetvis inte gratis att ha en elbil. Även elbilar har rörliga delar som slits och även elbilar måste in på service emellanåt. Glöm inte att kontrollera priser på reservdelar och ifall det finns verkstäder som kan åtgärda problem med ditt elfordon. Räkna även med en ökad åtgång på hushållsel.

Garantier

Trots att elbilar har funnits på marknaden ett tag vid det här laget, så handlar det trots allt om relativt ny teknik. Att hålla koll på vilka garantier som bilen omfattas av är därför viktigt. Inte minst batterigarantin kan vara värd att se över lite extra.

Passar elbilen dina körvanor?

Renodlade elbilar är inte sällan ganska kompakta jämfört med exempelvis laddhybrider eller klassiska fordon med förbränningsmotor. Har du ofta behov av att transportera saker? I så fall: Får de plats i fordonet? Och hur mycket bidrar vikten till att minska räckvidden? Tänk även på att räckvidden minskar avsevärt i vårt hårda vinterklimat.

Eldrivna fordon blir nu en allt vanligare syn på svenska vägar i takt med att de stora biltillverkarna släpper egna modeller. Men det finns många frågor runt elbilar. Vad kostar det? Hur laddar man? Hur långt kan man köra? Här får du svar på de vanligaste frågorna.

Olika typer av elbilar

Vilka olika typer av elbilar finns det?

Elbilar som enbart har elmotor och laddas externt via elnätet

Hybridbilar

Dessa har en elmotor och en förbränningsmotor som även laddar bilens batterier. Hybridbilar kan inte laddas via elnätet.

Laddhybridbilar
Även dessa har både el- och förbränningsmotor, men batterierna är större än i hybridbilarna och laddas främst via elnätet vilket gör att de kan köras längre på en batteriladdning än hybridbilar.

Bränslecellsbilar
Har en elmotor men energin till motorn kommer inte från ett batteri utan från en bränslecell som omvandlar till exempel vätgas till el ombord på bilen.

Vad betyder förkortningarna BEV, HEV och PHEV?
Förkortningarna står för de engelska benämningarna för de olika typerna av elbilar (som beskrivs ovan).

• BEV, Battery electric vehicle = elbilar

• HEV, Hybrid electric vehicle = hybridbilar

• PHEV, Plug-in hybrid electric vehicle = laddhybridbilar.

Att köpa och äga en elbil

Elbil - Vad är en elbil?

Vad kostar det att köra en elbil?

Det är mycket billigare att köra en elbil än att köra en bensinbil. Erfarenheterna från testflottans rena elbilar är att bränslekonstnaden blir 1,5 till 2 kr per mil. De första resultaten från t ex Vattenfall och Volvos elbilstester visar att bränslekostnaden för en laddhybridbil bara är en tredjedel av bensinbilens bränslekostnad. När laddhybriden går på elektricitet kostar ”bränslet” 3 kronor per mil medan den kostar 9,30 kronor per mil när den går på diesel.

Läs mer
Topp