For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, Safari or Internet Explorer.
Nyhet från Tyskland! Premie på upp till 90.000 SEK vid köp av elbil

Nyhet från Tyskland! Premie på upp till 90.000 SEK vid köp av elbil

För bara några dagar sedan kom det uppgifter om att Tyskland planerar enorma premier för alla som köper en ny elbil och nu står det även klart att vanliga bensin- och dieselbilar utan någon hybridteknik inte omfattas av de nya tyska bilrabatterna.Exempelvis kommer elbilar som kostar under 40.000 € får en ny typ av premie som nu dubblas från 3.000 till 6.000 € samtidigt som tillverkarna själva bidrar med 3.000 €. Med andra ord blir den totala rabatten därmed drygt ca 90.000 SEK och kommer att gälla ända fram till sista december 2021.

Med denna rabatt på ca 90.000 kronor blir exemeplvis priset på en Volkswagen e-Up ca 130.000 kronor på den tyska marknaden vilket är i princip lika mycket man får betala för en bensindriven Volkswagen Up. Ett annat exempel är den populära elbilen Nissan Leaf bat hamnar på ca 200.000 kronor.

En annan fördel är att elbilarna slipper skatt i tio år fram dvs till sista december 2030. Men eftersom elbilspremien endast gäller elbilar som kostar under 40.000 € lämnas bland andra Audi, Mercedes, Tesla och BMW utanför.

Det finns dock en nackdel. Den här typen av rabatter kan ge en rusning till bilhallarna och mycket hög efterfrågan på elbilar. Men biltillverkarna vill sprida ut försäljningen av elbilar till en så lång period som möjligt för att klara EU:s utsläppskrav. I praktiken skulle det kunna innebära att tillverkarna börjar minska tillverkningsvolymerna på elbilar och att väntetiden blir längre.

Tyskland ska samtidigt  höja skatten på bränslebilar och stora SUV:ar på ungefär samma sätt som det svenska bonus- och malus-systemet.

Topp