For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, Safari or Internet Explorer.
Tech-företaget Sony visar upp sin första elbil kallad Vision-S

Tech-företaget Sony visar upp sin första elbil kallad Vision-S

Svaret på din fråga är nej, du kan inte köpa Sony-bilen. Inte någon gång snart, åtminstone. Sony har inga planer på att massproducera elbilen Vision-S, bilen som överraskade alla på årets CES, Consumer Electronics Show.

Denna otippade visningsbil, Sony Vision-S befinner sig någonstans mellan ett koncept och en prototyp. Som ett koncept är det tänkt att visa upp de idéer Sony har för bilvärlden. Men som en prototyp fungerar bilen faktiskt och kan köras.Det finns en lång lista med dessa idéer som visas i Vision-S. En av de stora kontaktpunkterna är, inte förvånande, underhållningsupplevelsen och användargränssnittet. Det börjar med en uppsättning rektangulära skärmar på instrumentbrädan som sträcker sig från pelare till pelare.

sony vision s

Utmärkt design och många pekskärmar

Både mittdisplayen och den displayen som finns framför passagerarsätet är pekskärmar. Det är här föraren och passageraren kan komma åt alla fordonsinställningar, bilens mediekontroller, filmer, musik, plus en flik för spel. Menyanimationerna är flytande, smarta och helt utmärkta. Till exempel med en snabb L-svep längst upp till vänster på mittskärmen flyttar man allt som för närvarande visas till passagerarskärmen: en interaktion som är djupt tillfredsställande. Det finns också mer än ett sätt att interagera med användargränssnittet. En separat styrplatta sträcker sig från mittkonsolen, och den kan användas för att bläddra igenom menyer och kan göra multitouch-gester. Det är också där föraren och passageraren kan ändra bilens klimatkontrollinställningar.

sony_vision_s

Det är visserligen en kontrollerad demo som visas upp men användargränssnittet av upplevelsen fungerar förvånansvärt bra. Även om det fortfarande är svårt att föreställa sig bilar med skärmar som sträcker sig över hela instrumentpanelerna, kunde man se hur Sonys idé fungerade i praktiken.

Bakre sittplatser fråntas inte heller denna upplevelse eftersom de har sina egna pekskärmar. Sony har utrustat Vision-S med avancerad ljudutrustning inklusive högtalare i varje nackstöd vilket de säger skulle göra det möjligt för passagerare att titta på olika saker samtidigt.

sony_vision_s

Framtidens elbilar är redan här

När elbilar och autonoma fordon började verka, inte bara realistiska utan också, oundvikliga introducerar teknikföretag runt om i världen nya koncept.

Men som det har visat sig är det svårt att bygga bilar från grunden. Efter att ha spenderat massiva summor har både Apple och Dyson avbrutit sina bilprojekt medan andra företag som Amazon håller sig till bilgränsande produkter och investerar i dedikerade biltillverkare. Sedan finns det projekt som Ubers och Sonys Vision-S koncept.

sony_vision_s

I januari, under Consumer Electronics Show, chockade det japanska företaget alla genom att avslöja den elektriska Vision-S-konceptbilen i slutet av sin presentation om vanliga Sony-saker, som PlayStation och 5G. Men de gav inga löften, man sa att det var mer av en teknik showcase än en bil avsedd för produktion. Dessutom, om ett teknikföretag visar en bil på CES, kan du satsa på att du aldrig kommer att se den på stadens gator.

Sedan släppte Sony, från ingenstans, en ny video av Vision-S i aktion och skrev: ”VISION-S Prototype har anlänt till Tokyo för att utveckla avkännings- och ljudteknik. Prototypfordonet är för närvarande under utveckling för offentlig vägtestning.”

Topp